Homeopatia

Origini

Homeopatia are la baza 3 principii: similaritatea, infinitezimalitatea si unicismul. Similaritatea inseamna ca se alege remediul care produce la omul sanatos aceleasi simptome pe care le prezinta pacientul bolnav. Hahnemann a observat ca arborele de cinchona producea la oameni sanatosi simptomele malariei si a folosit acest remediu pentru a vindeca malaria. De la principiul similaritatii deriva si numele acestei metode terapeutice. In limba greaca, homoios inseamna similar iar pathos inseamna boala. Pe scurt, homeopatia s-ar traduce prin “cui pe cui se scoate”.​

Infinitezimalitatea

Infinitezimalitatea se refera la doza in care se folosesc remediile homeopate si care este foarte mica, incat uneori nu mai exista molecule sau atomi de substanta in preparat, ci numai informatia pe care acesta a impregnat-o in substratul alcoolic. Hahnemann a observat prin experiente ca dozele infinitezimale reduc efectele adverse si cresc beneficiul terapeutic.

Unicismul

Unicismul in conceptia homeopata inseamna existenta unui singur remediu care inglobeaza totalitatea simptomelor unui pacient, atat fizice cat si mentale si emotionale. Dificultatea consta in aflarea acestui remediu dintre miile existente, caci in homeopatie se folosesc remedii din toate cele 3 regnuri: mineral, vegetal si animal.
Pentru acest motiv, consultatia in homeopatie este de lunga durata, fiecare amanunt putand fi revelator pentru aflarea remediului. De asemenea, pentru rezultate optime, e nevoie de rabdare si cooperare din partea pacientului care trebuie sa ajute efortul medicului de a-i intelege suferinta si a o putea trata

Tratamentul

Tratamentul homeopat este foarte complex, caci se adreseaza profunzimii omului ca persoana si nu numai ca organism. Pentru aceasta, cel mai indicat este ca pacientul sa mentina un contact cat mai indelungat cu medicul homeopat, pentru a putea fi urmarit de-a lungul etapelor vietii sale.